lauantai 7. toukokuuta 2016

Pirkkala ja poliittiset kokeilut

Perjantaisessa Ykkösaamussa jututettiin kesämökiltä tavoitettua Jari Leskistä, joka on kirjoittanut teoksen kuuluisasta Pirkkalan koulukokeilusta. Historiaa pääaineena lukenut toimittaja Olli Seuri oli pyytänyt professori Kari Immosta mukaan kommentoimaan kirjaa. Immonen löysi teoksesta vakavia puutteita.

Tänään kustantajan sivuilta katselin tarkemmin Leskisen teoksen kuvausta.

Dosentti Jari Leskinen osoittaa tutkimuksessaan, että SDP:n tavoitteena oli 1970-luvulla siirtää Suomi koulutuspolitiikan avulla sosialistiseen järjestelmään. Tämä tapahtuisi peruskoululaisten eli tulevien äänestäjien tullessa äänestysikään.

Oppilaiden maailmankatsomusta oli tarkoitus muokata työväenliikkeen ideologiaa vastaavaksi. SDP:ssä puhuttiin ”sosialistisesta kasvatuksesta”. Uutta koulutuspolitiikkaa testattiin ensimmäisenä Tampereen Pirkkalassa.

...

Aikaisemman tiedon perusteella olen olettanut Pirkkalan kokeilua Neuvostoliiton ja Suomen Kommunistisen Puolueen vähemmistösiiven ajamana hankkeena. Kanavassa on julkaistujen artikkeleiden perusteella Pirkkalan opetuskokeilu ei ollut ensimmäinen laatuaan. 1940-luvun lopulta lähtien oli kokeiltu opetussuunnitelmaa, jossa oli painotettiin Venäjän kieltä ja kulttuuria ja itäisen naapurin poliittisen järjestelmän tuntemusta. Kokeilu kesti paljon Pirkkalaa pidempään.

Neuvostoliiton ja taistolaisten unohtaminen esittelyteksteistä tuntuu melko tarkoitushakuiselta. Aamulehden haastattelussa Leskinen pääsee ääneen ilman toimittajan taustatyötä. Sanailussa paljastuu kirjan tarkoitus:

– Uskon, että kirjani saa aikaan todellisen tsunamin. Jos nyt pidettäisiin vaalit ja demarit kärsisivät rökäletappion, syynä olisi minun kirjani.




* Pirkkalan kokeilusta ja Leskisen kirjasta on keskusteltu Agricolassa


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset