keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Skotlanti itsenäistyy, vai itsenäistyykö?


Huomenna skotlantilaiset äänestävät maansa itsenäisyydestä. Englantilaisten konservatiivien kampanjointi Ison-Britannian hajoamista vastaan on tarjonnut humoristeille monenlaista virikettä. Buzzfeedissä esimerkiksi arveltiin, että jos kansanäänestyksessä päätetään itsenäistyä, niin seuraavan aamun The Sunin kansi olisi ylläolevan kaltainen. Tarvitsemme isomman muurin.

Vitsi olisi hauska, jos sillä ei olisi todellisuustaustaa. Skotlannin itsenäisyyspuolue on selkeästi ilmaissut, että se haluaa sosiaalisesti vastuuntuntoisemman hallinnon. Se haluaisi Skotlannin olevan yksi Pohjoismaista. Iso-Britannia on irrottautunut jopa EU:n sosiaalilainsäädännön periaatteista, sosiaaliturva ei ole järin kaksinen ja esimerkiksi työntekijöiden lakko-oikeutta ei kunnioiteta niin kuin muualla Euroopassa.

Perusenglantilaiset ovat maalanneet Skotlannin itsenäistymisestä uhkakuvia, joihin sisältyy uuden pohjoisen naapurin kautta tulevat pakolaisvirrat. Jos Skotlanti aloittaa hyvinvointivaltion rakentamisen, siihen sisältyy perusenglantilaisten arveluissa vapaa maahanmuuttopolitiikka. Kun kovin kummoista rajavalvontaa ei Englannin ja Skotlannin rajalle pystytetä, niin siirtolaisvirrat pääsevät vapaasti Lontooseen. Ei hyvä, sanovat englantidemokraatit.

Me Suomessahan tiedämme kuinka todellinen tällainen maalailtu uhka on. Siirtolaisten virta Tornion kautta Ruotsista Suomeen on hämmästyttävä ilmiö. Yhtä uskottavasti Underground Magazine kertoo, että jos Skotlanti itsenäistyy, Englanti kieltää englannin kielen käytön Skotlannissa.

Kävipä kansanäänestyksessä kuinka tahansa, skotit ovat jo saaneet pienen voiton sosiaalilainsäädännössä. Lontoosta on jo luvattu laajentaa Skotlannin autonomiaa, antaa paikalliselle parlamentille oikeus päättää muutamista sosiaalietuuksista, kuten asumis- ja vammaistuista.

Konservatiivien jyrkkää vastustusta on vaikea ymmärtää. Skotlannin itsenäistyminen takaisi nykyisin poliittisin asetelmin puolueelle pitkän valtakauden Englannin parlamentissa. Skotlanti on työväenpuolueen vankkaa kannatusaluetta ja Labourin pääsyn pääministeripuolueeksi on taanneet skotlantilaiset kansanedustajat.

Monille amerikkalaisille on vaikea ymmärtää itsenäistymisen perusteita. Hallitsijana säilyisi edelleen Elisabeth II. Mikä muutos se olisi? Tosin he unohtavat, että Elisabeth II on monen muunkin Isosta-Britanniasta itsenäistyneen maan nimellinen johtaja. Esimerkiksi Kanadan ja Australian.

Kuninkaallisia sukupuita on kaiveltu toisen vaihtoehdon löytämiseksi. Liechtensteinin ruhtinaan vanhimman pojan Aloisin aviopuoliso prinsessa Sophie on Skotlannin Jaakko VI:n (Englannin Jaakko I) jälkeläisiä. Tosin Sophien isä, Baijerin ruhtinas Max, elää edelleen ja olisi vallanperimyksessä edellä tytärtään. Poikia Maxilla ei ole. Näihin vaihtoehtoihin Skotlannin parlamentti tuskin päätyy.


Google tarjoaa mahdollisuuden seurata Skotlannin kansanäänestystä ja uutisointia yhdellä sivulla:



* Scottish Referendum


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset