perjantai 25. huhtikuuta 2014

L'Unifolié


Tänään 1996 Kanadan viralliseksi kansallispuuksi nimettiin vaahtera. Maa on tunnettu vaahteroistaan jo pitkään, mutta kansallisen symbolin virallistaminen tuli poliittiselle agendalle vasta viime vuosituhannen lopulla. Vaahteran nimittäminen sujui sopuisissa merkeissä.

Vuonna 1980 kansallislaulun virallistaminen ei sujunut yhtä sopuisasti. O Canadan jo luultiin olleen maan virallisen kansallislaulun, ja ihmiset närkästyivät siitä ettei niin jo ollut. 1860-luvulla etenkin Kanadan englantia puhuneet olivat innostuneet The Maple Leaf Foreveristä ja yksinäisestä vaahterasta innoituksen saanut laulu oli vuosikymmenet kansallislaulun asemassa. Sata vuotta myöhemmin sitä harva kuitenkaan edes muisti. Kanadan kuninkaallinen hymni on edelleen hallitsijan mukaan God Save the Queen.

Jos vaahtera-aihe kansallislauluna ei kelvannutkaan, niin maan lippuun puu kelpasi. Monien Brittiläisen imperiumin entisten alusmaiden tapaan Kanadalla oli pitkään käytössä lippu, jonka ylänurkassa oli Union Jack, Iso-Britannian lippu. Nykyisen Maple Leaf -lipun Elisabeth II hyväksyi käyttöön vuonna 1965.

Vaahteranlehtilipussa valkoinen neliö symboloi lumista maata ja punaiset reunapalkit sitä ympäröiviä valtameriä.

Lippu on lanseerattu hyvin, sillä aikaisempaa harva muistaa. Taitaa unohtaminen johtua sen monimutkaisuudesta.


2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Heraldisesti hieno lippu kyllä.

Reijo Valta kirjoitti...

Historioitsija George Stanleyn suunnittelemaksi lippu on ilmoitettu, mutta uskoisin lopputulosta olleen hiomassa maan parhaiden graafikkojen ja heraldikkojen.

Jotenkin olen lipun liittänyt 1970-luvun semiotiikka-innostukseen. Vai liekö se vain siitä, että Montrealissa paljon semiotiikkaa harrastettiin, myös arkkitehtuurissa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset