sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Whitakerin Beatles


Eilen piti sääennustuksen mukaan olla vain kuurosateita, mutta kylmää syksyistä vettä tuli taivaalta koko päivän. Tauotta. Niinpä poikkesin Kuopiossa katsomassa VB-valokuvakeskuksessa olevan Robert Whitakerin (1939-2011) The Beatles -näyttelyn. Sateenvarjoa tarvitsi kalakukkojen kaupungissakin.

Robert Whitaker toimi Beatlesin hovikuvaajana vajaan parin vuoden ajan 1964-1966. Whitaker palkattiin lähinnä kiertuekuvaajaksi, ja kun bändi 1966 ilmoitti vetäytyvänsä lavoilta niin kuvaajaakaan ei enää tarvittu. Perjantaina Yle uutisoi laajasti näyttelystä, ja Beatles-diggareita olikin lauantaina siihen tutustumassa.

Kiertuekuvia näyttelyssä ei ole juurikaan. Niiden oikeudet ovat Beatlesin perustamalla levy-yhtiöllä Applella, ja wikipedia-artikkelin mukaan Whitaker ei saanut myöhemmin lupaa julkaista kuvia kokoomateoksissaan. Näyttely on koottu Whitakerin omista, satunnaisia otoksia sisältävästä kokoelmista, ja siten se antaa hieman hajanaisen katsauksen kuvaajan työstä.

Näyttelyn vetonaulaksi mainostetaan Yesterday and Today -albumin teurastajakantta. Samasta kuvaussessiosta on esillä useampiakin kuvia.

Whitaker ystävystyi John Lennonin kanssa, ja tämä näkyy otoksissa. Bändin jäsenistä otetuista yksittäisistä kuvista Lennonin olemuksen Whitaker on onnistunut tallentamaan parhaiten. Eivätkä George Harrisonista otetut kuvat myöskään ole huonoja. Ringo Starr ja Paul McCartney jäävät hieman etäisemmiksi.

Lennon All England Boy (1964)


1960-luvun popkulttuuri oli kokeilujen aikaa. Whitaker käsitteli valokuviaan yli perinteisten pimiötekniikoiden. Näyttelyssä oli esillä Andy Warholin muotokuvien värimaailmaa lähestyvät henkilökuvat, ja myöhemmän Monty Python-televisiosarjan animaatiokollaasit mieleentuovia  yhteiskuvia. Lennon sai kuvankäsittelyssä kasvoilleen brittilipun kaksikin kertaa, yllä oleva Lennon All England Boy oli saanut keskeisen aseman näyttelyn ripustuksessa. Variaatio samasta kuva-aiheesta oli Union Jack John (1964), jossa silmälasien linssit olivat peilistä. 

Sheriff Road-kuvat 1, 2 ja 3 jäivät mieleen kehystyksestään. Kuvissa bändin pojat leikkivät styroksilevyillä, ja kuvat oli kehystetty samalla aineella kollaasityyliin. Whitakerin kollaasiura huipentui Beatlesien jälkeen. Creamin Disraeli Gearsin (1967) kansi oli Whitakerin tekemä.

Ehkä tämä näyttely ei tee täydellistä kunniaa Robert Whitakerille Beatlesien kuvaajana. Mutta mielenkiintoisen katsauksen työhön se antaa. Suositellaan Beatles-faneille ja muille brittiläisyyteen höyrähtäneille.


* Robert Whitaker - The Beatles 7.9.-28.10.2012

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset