lauantai 17. huhtikuuta 2010

Pieniä Petsamo-kirjoja


Pienkustantaja on tyytyväinen pienistäkin omien julkaisujen maininnoista. Uudessa Historiallisessa aikakauskirjassa (1/2010) Petri Anttilan artikkelissa Erno Paasilinnasta mainitaan sivulla 62 alaviitteessä kahdeksan Osuuskunta Jyväs-Ainolan kustantama Jukka Nyyssösen Kaksi historiaa Petsamosta (2008).

Anttila on asettanut viitteen kirjoituksensa kohtaan, jossa hän esittelee vuonna 1935 syntyneen Paasilinnan tapaa kirjoittaa synnyinseudustaan Petsamosta. Paasilinnan tyyli on omakohtainen, vaikka iän puolesta ei juurikaan muistikuvia voi olla. Paasilinna pohjaa toisten kirjoittamaan ja haastattelemiinsa ihmisiin.

Erno Paasilinnan pääasiallinen lähde oli aivan toisenlaisesta aatteellisesta maailmasta: Suomen Heimosoturien Liiton julkaisema, heimosotiin osallistuneen Eero Kuussaaren kirjoittama Taistelu Petsamosta (1939), Heimosodat 1918-1922 -kirjasarjan ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt osa.

Kaksi historiaa Petsamosta on saanut nyt jatkoa. Olemme juuri julkaisseet Jukka Nyyssösen Ambivalenssista rajan kunnioitukseen - Kolttasaamelaisten ja suomalaisten kulttuuristen rajojen valvonta (2010).

Teos on saman mittainen ja kokoinen kuin edeltäjänsäkin, ja sisältönä kaksi Petsamoa käsittelevää kirjaa, Sakari Pälsin Petsamoon kuin ulkomaille (1931) ja Karl Nickulin The Lappish Nation (1977, suomeksi Saamelaiset kansana ja kansalaisina, SKS 1970). Tällä kertaa tutkimuksen kohteena on miten suhtautuminen kolttasaamelaisiin on muuttunut.

Petri Anttilan ja muidenkin uuden Historiallisen aikakauskirjan artikkeleiden alaviitteitä tarkastellessa tuli mieleen, että kansalliset tieteet näkyvät pääasiassa hakevan lähteensä kansallisista bibliografioista ja tietolähteistä. Tromssan yliopistossa työskentelevän Nyyssösen tuotanto on pääasiassa julkaistu kansainvälisissä julkaisuissa. Kaksi julkaisemaamme tekstiä on myös ulkomaaksi luettavissa Venäjällä ja Ruotsissa toimitetuissa aikakauskirjoissa.

Pienkustantaja röyhistää pienesti rintaansa voidessaan toimia suomennosten julkaisijana kansallisten tieteiden apulaisena.



* Jukka Nyyssönen: Ambivalenssista rajan kunnioitukseen (2010)
* Jukka Nyyssönen: Kaksi historiaa Petsamosta (2008)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset