sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Kanavataisto: kriitikoiden tv-valinnat


[Seuraa jatkoa viime huhtikuiselle Kalevan Radio&TV-sivun seurannalle: Mikael Jungner, kaiken pahan alku ja juuri]

Tammikuun Kaleva uudisti Radio&TV-sivunsa. Uudistuksen myötä sähköistä joukkoviestintää käsittelevät kolumnit jäivät toiseksi viimeiseltä sivulta pois. Kokonaan ne eivät lehdestä kadonneet, vaan ne siirtyivät kulttuurisivuille.

Uudistuksen taustalla on ainakin osin maakuntalehtien juttuyhteistyö. Kalevan televisioarvostelijana heti muutoksen jälkeisenä päivänä esiintyi Aamulehden Matti Apunen, joka kirjoitti Yleisradion Afganistan-reportaasista Mihin katoavat tukidollarit?

Uutuutena sivuille tuli katsotuimpien ohjelmien listaus, josta selviää muun muassa se, että vuoden ensimmäisellä viikolla Urheilukanavan suosituin ohjelma oli Tractor pulling 43000 katsojalla.

Huhtikuisessa jutussa tarkastelin kuinka Kalevan radio&tv-toimitus arvottaa eri televisiokanavia. Tuolloin Yleisradion kanavia pidettiin eniten esillä ja niitä myös parhaiten arvostettiin.

Onko jokin muuttunut uudistuksen myötä? Seurasin sivuja viikon verran 13.-19.1.2010.

Enää tulosta ei voi pitää pelkästään Kalevan toimituksen, vaan yhteistyön myötä laajemminkin maakuntalehtien kantana.

Muutoksen myötä Kalevan Radio&TV-sivulla esitellään käytännössä vain televisio-ohjelmia. Viikon aikana radio mainitaan kaksi kertaa, molemmilla kerroilla esitellään YLE Radio 1:n tuotantoja: Radioateljeen kirjailijakuva 1178 aamua Jacques Roubaudista ja Radioteatterin ääniteos Nainen joka rinnastui auringonkukkiin.

Kaupallisista radiokanavista Radio Deitä lukuunottamatta ei kerrota edes ohjelmatietoja. Lähetystaajuuksien kertominen sivun tekijöiden mielestä riittää.

Aavistuksen muuttunut sivu sisältää edelleen samat elementit kuin huhtikuussakin, päivän noston, muita suosituksia ja kolumnin. Vaikka Kalevan tv-kolumnit ovatkin kulttuurisivuille siirtyneet, tilalle on tullut "Hetkinen" -minikolumni. Tarkastelujaksolla niitä oli vain yksi, jossa Vesa Majanen vaatii Ylen urheiluohjelmiin mainoksia. Näin julkinen Yle voisi vastata tv-oikeuksilla rahastavien konsulttitahojen nouseviin lähetysoikeushintapyyntöihin. Hinnat kun ovat nousseet niin ettei Canal+:n kaltaiset yksityiset kansainväliset toimijatkaan kykene niitä maksamaan.

Päivän nostosta ei enää joka päivä ole omaa juttuaan. Se saattaa olla myös kooste-esittelyn otsikkoon nostettu. Näin ollen kaupalliset kanavatkin saavat listalle kaksi mainintaa:

13.1. Pahan oma NELONEN
14.1. Mihin katosivat tukidollarit? YLE TV1
15.1. Epätavallista elämää MTV3
16.1. A History of Violence YLE TV1
17.1. Tavarataivas? YLE TV1
18.1. Naisia kaupungilla YLE TV1
19.1. Sodan keskipisteessä YLE TV1

Ylen kanavista TV1 siis ehdoton ykkönen.

Radio&TV-sivun oikeassa ylänurkassa on toinen nosto ja sen alla kolmas. Toisista nostoista kaikki ovat Yleisradion ohjelmia, kolme ykkösen, kaksi FST5:n ja yhdet kakkoselle ja Teemalle. Kolmansissa Yle pätee myös, Sanoman Nelonen ja JIM saavat yhden maininnan.

Päivän nostot poislukien viikon aikana sivuilla esitellään kaikkiaan 57 tv-ohjelmaa. Näistä 33 eli 58 prosenttia oli Yleisradion kanavilta. Huhtikuuhun Ylen osuus on kasvanut (40/75, 53 %). Huhtikuun kakkonen MTV (MTV3, Sub) putosi selväksi kolmoseksi kuuden maininnan ja 11 prosentin myötä pitäen vain yhden maininnan hajuraon TV Viiteen.

Sanoman kanavat (Nelonen, JIM, Liv) nousivat toiseksi tusinalla huomiointeja (21 %) osuuden pysyessä samana.

Yksittäisten kanavien kärjen jakavat YLE TV1 ja YLE Teema (11 mainintaa). Huhtikuussa ykkössijalla ollut Nelonen on nyt toinen (7). Aikaisempi kakkonen MTV3 (4) on pudonnut peräti sijalle viisi. Ohi menee jopa TV Viisi (5).

Maakuntalehtien tv-kriitikkojen valinnoissa Yleisradion asema on siis vahvistunut. Nelonen ja Sanoman kanavat ovat säilyttäneet paikkansa. MTV:llä ei mene hyvin. Sen ohjelmatuotanto ja -hankinnat eivät saa edes haukkuihin vaivautumaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset