lauantai 25. huhtikuuta 2009

Harold Lloyd kummitustalossa


Tänään illalla FST5 esitti Harold Lloydin klassisen lyhytelokuvan Kummitustalo (Haunted Spooks, 1920). Elokuva on varsinainen kommellusten ja temppujen juhla, juoni on hyvin ohut, sanoisinko joustava.

Filmissä on mukana nimessä mainittu kummitustalokin. Lloydilta nousee tukka pystyyn pelosta, kohtaus on monien elokuvan kohtausten tapaan noteerattu elokuvahistoriassa. Edelleenkin hyvin toimiva trikki.

Kummitustalo alkaa kilpakosinnalla, jonka Harold juonikkuudestaan huolimatta häviää. Hän yrittää itsemurhaa monin eri tavoin, kunnes eräs avulias kanssaihminen auttaa hänen naimisiin Mildred Davisin kanssa. Viimein elokuvan puolivälin jälkeen pari päätyy kummitustaloon.

Kolme vuotta myöhemmin 1923 pariskunta oikeassakin elämässä päätyi naimisiin.

Elokuvan taustalla on Lloydille edellisenä vuonna sattunut onnettomuus. Elokuvien tekeminen alkuvuosina oli vaarallista, räjähde poksahti Lloydin käsissä ja hän menetti pari sormea.

Uutinen tapauksesta levisi, ja Lloyd ei halunnut, että hänen seuraavan elokuvansa merkittävin asia olisi puuttuvat sormet. Niinpä hän kasasi todella suuren joukon kuvallisia vitsejä, gageja, uutuutta varten. Hän halusi, että ihmiset tulisivat nauramaan ja viihtymään.

Lopputulos onnistui erinomaisesti, eipä tullut mieleenkään sormien määrää tiirailla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset