keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Sotia, jotka jäävät voittamatta


Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain varapresidentti Biden on uutisten mukaan vahvistanut, että sotaa Afganistanissa ei olla voittamassa. Suurvallat ovat sotineet maassa jo pitkään, 1970-luvulta lähtien. Toinen pitkällinen, samoihin seutuihin liitetty huumeiden vastainen sota (War on Drugs) ollaan The Economistin arvioiden mukaan myös häviämässä.

Joskus 1980-luvulla Erkki Tuomioja oli Ajankohtaisessa kakkosessa muistaakseni Risto Arkimiehen haastateltavana tuolloin kovasti pinnalla olleen huumeongelman vuoksi. Toimittaja tiedusteli Tuomiojalta, mitä pitäisi tehdä jos huumeiden myyntiä ja käyttöä ei enää pystyttäisi valvomaan.

Tuomioja vastasi, että huumeiden myynti pitäisi tällaisessa tilanteessa ottaa valtion valvontaan ja monopoliksi, ja perustaa Alkon kaltainen valtionyhtiö hoitamaan kauppaa ja valistusta.

Moni kannabiksen laillistamista kannattava ehti jo ajatella saaneensa Tuomiojasta esitaistelijan, mutta toimittaja esitti jatkokysymyksen.

"Onko mielestänne Suomi tällaisessa tilanteessa?"

"Ei."

Tuomioja ei tuolloin nähnyt tarvetta lainsäädännön muutoksiin.

Mutta nyt The Economist julistaa huumekieltojen epäonnistuneen ja laillistaminen olisi vähiten huono vaihtoehto.

Terroristiryhmiltä ja rosvoparoneilta loppuisivat nopeasti rahat taistella Yhdysvaltoja ja muita länsimaita vastaan, jos huumekauppa olisi toisissa käsissä.


Reilu pari vuotta sitten Kalevassa (10.10.2006) kirjoitti Markku Kuisma samansisältöisesti (kyllä, poliittisen taloushistorian asiantuntija, Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori) otsikolla "Epäonnistumaan tuomittu sota":

kallis huumesota on taistelua tuulimyllyjä vastaan, sillä vain huumeiden vapauttaminen ja niiden kohtuuhintainen, valvottu myynti - samantapaisesti kuin toisen surkeutta synnyttävän vitsauksen alkoholin tapauksessa - romahduttaisivat markkinat rikosliigoilta. Samalla useimmat huumekaupan liitännäisilmiöt, kuten ryöstöt, prostituutio ja taudit, tulisivat vähenemään.


Sota huumeita vastaan on (myös) hirvittävän kallis (40 miljardia dollaria vuodessa) ja voitoiltaan olematon. Kysyntä ei ole laantunut lainkaan, päinvastoin.

Kuisma pitää ajatusta huumeiden vapauttamisesta häkellyttävänä. Mutta jos kolmannen maailman valtioita, yhteiskuntia, yrityksiä ja viljelijöitä halutaan auttaa pois "poliittisten ääriliikkeiden väkivaltaisesta kuristusotteesta", niin laillistaminen on vähiten huono vaihtoehto.

Laillistamisen myötä tavallisella afgaanillakin saattaisi olla syitä/mahdollisuuksia tukea talibanien sijaan joitakuita muita maansa johtoon. Ja silloinhan Afganistanian sota ei välttämättä tappioksi Yhdysvaltain tilastoihin päädy.


* How to stop the drug wars. The Economist 5.3.2009
* Tm2: Huumeet on pahasta.
Lisäys 19:12
* EU: Kannabistuotteista on tullut osa arkipäivää. HS 11.3.2009 18:25 (STT)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset