lauantai 9. elokuuta 2008

Esteettinen huippunumero tai groteski farssi


Maagisella päivämäärällä ja kellonajalla käynnistyivät Pekingin olympialaisten avajaiset. Olihan avajaisissa esinumeroita ja jalkapalloa pelattiin jo eilen, mutta silti. Kiinan kisaisännyys herättää tunteita, ja huomisen lehdissä esitettäneen otsikon molempien osien mukaisia arvioita juhlallisuuksista.

Tässä kirjoituksessa otsikko viittaa kuitenkin kaunoluistelun kuninkaaseen Jackson Hainesiin (1838-1875), koko lajin huomattavaan kehittäjään ja erinomaiseen taitajaan. Euroopassa ja Amerikassa vuosikymmenen ajan kiertäneen mestarin esitykset sisälsivät Sven Hirnin mukaan näitä molempia: "varsinaista nerokkuutta osoitti Haines kehittäessään intohimoisella tarkkuudella sekä esteettisiä huippunumeroita ja groteskeja farsseja".

Hirnin artikkelikokoelmaan Kaunotar ja hirviöitä (Yliopistopaino 2004) esiteltäväksi Jackson Haines on valikoitunut kuolemalla Kokkolassa. Keuhkotauti uuvutti mestarin juhannusaaton aamuna. Suomeen Haines tuli tammi- tai maaliskuussa Pietarista, Kokkolan esitys oli tarkoitus olla 9. toukokuuta, mutta se peruuntui.

Vierailu Suomessa ei ollut ensimmäinen. Se oli jo neljäs, kerroista on kiittäminen Pietarin sijaintia Suomenlahden pohjukassa. Viipuri-Turku linjaa pohjoisemmaksi Haines ei kuitenkaan aikaisemmin ollut uskaltautunut. Helsingissä 1872 Haines esitti sellaisia numeroita kuin Naamiaisten jälkeen tai Jääkarhupolkka.

Kiertueella oleva kaunoluistelija ei voinut luottaa paikallisiin jääolosuhteisiin. Niinpä Haines oli kehittänyt erityiset rullaluistimet, joiden jäännökset ovat Kokkolan museossa.

Sittemmin kaunoluistelusta tuli olympialaji, jo ajalla ennen kuin erillisten talviolympialaisten järjestämistä katsottiin tarpeelliseksi. Urheilussa estetiikka on hyvin tärkeää. Joskus kuitenkin pitää turvautua groteskiin farssiin, että saa yleisön puolelleen.


(Kuva Hirnin teoksesta, kuva otettu Hainesin vieraillessa Moskovassa)


***

Pitää kiittää Lurkeria, joka menneisyysikkunassaan esitteli parin parin päivän takaiset nonsense suomennosyritykseni, jopa nostaen yhden esille. Taannoin yritin kyseisestä limerikistä tehdä myös kalliomäki -versiota, mutta ei Kalliomäellä enää ministerin takkia tai lakkia ole.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset