torstai 17. heinäkuuta 2008

Ryijyt ja muut sisustusvaatteet


Varkauden taidemuseossa on näyttely ryijyistä. Näyttelyyn on saatu koottua pitkä aikaskaala, vuodesta 1778 tähän vuoteen saakka. Valikoima on melko tasaisesti eri vuosikymmeniltä.

Ryijy elää, julistaa näyttelyn nimi. Niin elää, meilläkin on makuuhuoneen seinällä kapioryijy. Ryijyperinne omien havaintojeni mukaan elelee melko vahvasti, ja osaltaan siihen vaikuttanee sen kytkeytyminen nuorempien ja vanhempien sukupolvien välisyyteen.

Kapioryijy on osa omasta lapsesta luopumisprosessia, sieltä loppupäästä. Tyttärelle (tai lapsenlapselle) ja hänen miehelleen tehdään uuteen kotiin muistoesine. Monilla lahjaryijy saattaa pitkiäkin aikoja olla varastossa, mutta ennen pitkää se löytää paikkansa, niin kuin meilläkin.

Näyttelyn esittelemä ryijyjen elämänkaari 1700-luvulta lähtien on melko yhtenäinen. Muutokset näyttäytyvät pieninä vivahteina, kudontatekniikan pysyessä samana ei suuria mullistuksia voi tapahtuakaan. Touko Issakaisen Rosanvärisessä ryijyssä vuodelta 2006 on sukkia, tukkapompuloita ja kangasriekaleita villalangan lisäksi, mutta muutoin materiaalikokeilut loistavat poissaolollaan.

1900-luvun alun kansallisromantiikan (jugendin) aikaan ryijyjä suunnittelivat myös kuuluisat nimimiehet: Väinö Blomstedtin, Amras Lindgrenin ja Akseli Gallen-Kallelan ryijyt ovat näyttelyssäkin näyttävästi esillä.

Ryijyissä on melkein aina pyritty väripintojen ja melko abstraktien kuvioiden/kuva-aiheiden yhdistämiseen. Poikkeuksen tähän pitkään historialliseen linjaan tekee 1930-luku, erityisesti Impi Sotavallan suunnittelemat esittävyyteen pyrkivät mallit.

Tuo aika ymmärtääkseni vei ryijyiltä maineen piireissä pitkäksi aikaa.

1960-luvun uudet mallit palauttivat sen, erityisen ihastuttavina esimerkkeinä voisi mainita Lea Eskolan Pingviinin (1962) ja Kirsti Ilvessalon kerrostalomaiseman mieleen tuovan Huomispäivän (1961).

Ryijy ei ole yleensä ainutkertainen taideteos. Pikemminkin niitä voisi verrata grafiikkaan. "Vedosten" ottaminen ryijyistä on kuitenkin paljon työläämpää ja hitaampaa. Monet näyttelyssä olevat 1900-luvun ryijyt ovat tuttuja entuudestaan sukulaisten, naapureiden ja kyläläisten seiniltä.

Suomen Käsityön Ystävillä onkin merkittävä osuus ryijymuotien luonnissa ja levittämisessä. Meidänkin ryijyn malli ja tarveaineet on Käsityön Ystävien kautta hankittu. Näyttelyssäkin oli järjestön ryijypaketteja myynnissä. Tompuloille myös starttiryijy -paketteja.

Ryijy elää - Suomalaisia ryijyjä 1778-2008

2 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Leena Svinhufvud väittelee 4.4.2009 ryijyistä ja taidetekstiileistä: Moderneja ryijyjä, metritavaraa ja käsityötä : Tekstiilitaide ja nykyaikaistuva taideteollisuus Suomessa maailmansotien välisenä aikana. Linkin takana tiivistelmä.

Reijo Valta kirjoitti...

Pohjois-Pohjanmaan museossa on nyt varkautelaisten tuottama ryijynäyttely.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset