sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Tieteislukemistot


1980-luvun alussa ilmestyi suomeksi kaksikin science fiction -pokkarisarjaa, Science fiction -sarja ja Isaac Asimovin science fiction-valikoima. Molemmat sarjat jäivät lyhyt ikäisiksi, edellisessä ilmestyi kuusi osaa, jälkimmäisessä yhdeksän.

Nykylehtien Science fiction -sarjassa julkaistiin vuosina 1980-1981 kokonaisia teoksia, tai ainakin vain yhden kirjoittajan novelleja. Kaksi ensimmäistä osaa Alice, Alice! ja Sankareitako täällä? olivat ruotsalaisen Sam J. Lundwallin (s. 1941) käsialaa. Lundwallin Ruotsissa julkaistuun tuotantoon kuuluu skifiteosten lisäksi koko joukko erilaisia bibliografioita ja tutkielmia aiheesta.

Lundwallin jälkeen sarjassa siirryttiin amerikkalaisiin "luottokirjoittajiin". Kolmantena pokkarina ilmestyi Robert A. Heinleinin Maan hylkäämät, neljäntenä Robert Blochin Kauniita unia - parempia painajaisia. Blochin novelleja julkaistiin myös Asimovin valikoimissa.

Viimeisiksi teoksiksi E. Leikosken toimittamassa sarjassa jäivät John Maddox Robertsin Avaruusenkeli ja Frank Belknap Longin kokoelma Pimeän pelko.

Viihdeviikareiden Isaac Asimovin science fiction-valikoima alkoi ilmestyä vuonna 1981. Pokkarisarjat ilmestyivät hetken yhtä aikaa, Sciece fiction -sarjan lopetettua Asimovin valikoimaa mainostettiin "maan ainoana tieteislukemistona". Asimovin valikoimat olivat siis novellikokoelmia, ensimmäistä numeroa mainostettiin Asimovin ohella Frederik Pohlilla.

Asimovin valikoiman ilmestymistiheydeksi ilmoitettiin kerran kahdessa kuukaudessa eli "uusi kirja aina joka toinen kuukausi". Kilpaileva sarja ilmestyi epäsäännöllisesti. Vuosina 1981 ja 1982 ilmestyi kuitenkin molempina neljä numeroa. Vuoden 1983 ainoa numero jäi viimeiseksi.

Asimovin valikoimien kohtalaisessa kunnossa oleva koko sarja on ollut huuto.netissä myynnissä, mutta 40 euron lähtöhintaa ei ole kukaan tarjonnut.

Mukavia kesälukemistoja nämä edelleen ovat. Viihdeviikarit julkaisivat myös Sherlock Holmes ja Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia -sarjoja. Nehän tunnetusti ja mainostetusti ovat mitä parhaimpia kesäviihdykkeitä. Mikseivät siis nämä tieteispokkaritkin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kotihyllystä löytynevät Pimeän pelkoa lukuunottamatta nuo kaikki. Avaruusenkeli on kyllä ihan käsittämätöntä huttua, vielä tökerösti lyhennelty sieltä täältä - niin huono että sillä on jo camp-arvoa...

Kunpa Science fiction -sarjaa olisikin ollut tekemässä oikeasti asiantunteva toimittaja hyvän kääntäjän kera, kuten sarjakuvapuolella Zoomin ja Non Stopin tekijät! Millaisia aarteita meillä olisikaan nyt keräiltävänä antikvariaateista... Noh, Asimovin valikoima oli sentään varsin kelvollista kamaa joten ei pidä liikaa valittaa :-)

Reijo Valta kirjoitti...

Science fiction -sarjasta en löydä kokoelmista kuin kaksi osaa, kolmannen ja neljännen. Asimovit pitäisi olla kaikki, tosin kun vanhempien luokse suuren osan nuoruuden keräilyistä olen jättänyt niin kuusi luettavaksi ilman kaiveluja vain löysin.

Nuorempi pikkuveli oli kovasti ihastunut tieteisjuttuihin, myös.

Ovatpahan tulleet ainakin kahteen otteeseen luetuiksi, vaikka kadoksissa olisivatkin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset