keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Hyvää nimipäivää, Kotivalo!


Kotivalo on yksi suomalaisuusinnostuksissa syntynyt etunimi. Jos nimi olisi yleistynyt, tänään vietettäisi Kotivalon nimipäivää, suomalaiseen kalenteriin nimi otettiin vuonna 1929 ja sieltä se poistettiin kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

Väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-2007 välisenä aikana kaikkiaan 239:n ihmistä on Kotivaloksi nimetty. Heistä 167 on miehiä ja loput 72 naisia.

Suosituin nimi on ollut 1920- ja 1930-luvuilla, silloin 70 miestä ja 42 naista on saanut rekistereihin tuon nimen. 1960-luvulta lähtien on keskimäärin yhtä ihmistä vuosikymmenessä muistettu tuolla nimellä.

Erikoiselta vaikuttaa, että 2000-luvulla sekä tyttö että poika on saanut tuon nimen.

Periaatteessahan Suomessa kukin nimi on määritelty miehen tai naisen nimeksi, eikä tuota rajaa saa ylittää. 'Poika nimeltä Päivi' ei ole voinut saada nimeään Suomessa. Kotivalo on käsittääkseni sittemmin miehen nimeksi määritelty.

Eihän nimilakien mukaan pojalle saa antaa samaa etunimeä kuin isälle, mutta onhan noita junioreita Suomessakin, ilmeisimmin ulkomaanvierailujen seurauksina.

Ennen Suomea Kotivalo -nimi on otettu käyttöön Inkerissä. Siellä rinnakkaisnimenä on käytetty myös Mesivaloa. Kotivalo otettiin Inkerin kalenteriin 1914, Mesivalo jo 1909.

Tuore Kotivalo -niminen tyttö saattaa olla inkeriläistaustainen?

Monilla keskustelupalstoilla Kotivalo mainitaan erikoisena ja outona nimenä. Muistellaan Kankaanpäässä ollutta tällä etunimellä varustettua kauppiasta, hämmästellään ja arvostellaan moisen nimen antamista.

Kotivalo näyttäisi olleen käytössä myös sukunimenä.

Tutuin Kotivalo nimi on kuitenkin sarjakuvista. Aku Ankan taskukirjassa 55 (Mikki kummitusjahdissa) seikkaili Floyd Gottfredsonin luoma Kotivalo -kummitus (kuvassa), joka oli viettänyt 150 vuotta kellariin muurattuna. Tuo samainen Kurja kummitus -tarina on julkaistu myös Ruotsalaiset tulitikut -kokoomassa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aku Ankasta puheenollen, ainakin taskukirjoissa esiintyvä Mikki Hiiren ystävä tohtori Staattinen on ainakin joissain seikkailuissa etunimeltään Kotivalo. Olen nähnyt häneen viitattavan ainoastaan kerran etunimellä, yleensä häntä puhutellaan vain Tohtori Staattisena.

Reijo Valta kirjoitti...

En muista Staattisen etunimeen törmänneeni, mutta nämä uudemmat taskukirjat ovat kyllä jääneet paljon huonommalle lukemiselle kuin nuo alkupään kirjat.

Reijo Valta kirjoitti...

Onhan tuo etunimi mainittu Tohtori Staattisen wikipediasivulla.

Anonyymi kirjoitti...

Punasulka-sarjakuvassa oli myös Kotivalo, muistelisin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset