tiistai 16. lokakuuta 2007

Lyhyesti


Tänään huomasin kaipaavani keväällä edesmenneen Jan Rydmanin Tieteessä tapahtuu -lehdessä pitämää Lyhyesti -palstaa. Tieteellisten seurain valtuuskunnassa hän oli aitiopaikalla seuraamaan suomalaista tiedelehdistöä ja sieltä hän löysi kaikenlaista huomionarvoista.

Tuoreimmassa lehdessä pisti silmääni Jorma Hietamäen kirjoitus suomalaisten tiedeihmisten (yliopisto-opettajien) maailmankuvasta ja jumalasuhteesta. Toiset uskovat ja toiset ei. Mielenkiintoiselta sen sijaan vaikutti ylläoleva kuvio poliittisesta suuntautumisesta, joka poikkeaa kovasti koko yhteiskunnan vastaavasta. Kyselyn vastausprosentti oli 36,5, jolla saattaa olla vaikutusta asiaan.

Yleensähän on niin, että niiden poliittisten liikkeiden kannattajat osallistuvat ja äänestävät aktiivisimmin jotka tuntevat saavansa äänensä parhaiten kuuluviin ja tahtonsa toteutumaan. Kokoomuksella ja vihreillä sellaista nostetta on.

Lopuksi siteeraan kaipaamaani Lyhyesti -palstaa vuoden takaa (5/2006) (jonka kertoma ensimmäinen viisaus on oletettavasti totta edellä esitetyn arvion osalta):

Psykologia -lehdessä [2/2006] kirjoituksia kommentoiva Ilpo Vilkkumaa tiivistää ”viisi viisautta, jotka ansaitsisivat tulla osaksi kansanviisautta”:

1) arviomme asioista ovat usein virheellisiä,

2) käsittelemme saamaamme tietoa omasta näkökulmastamme ja suhteessa itseemme,

3) olemme alttiimpia kuin uskommekaan erilaisille sosiaalisille vaikuttimille,

4) näennäisesti merkityksettömät tilannetekijät voivat vaikuttaa meihin erittäin ratkaisevasti,

5) tieteellinen tutkimus voi lisätä ymmärtämystämme ihmisluonnosta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset