maanantai 17. syyskuuta 2007

Nykyajan kulakit


Outi Nyytäjän Menestys ja moraali (2007) teoksesta on otettu jo toinen painos. Harvemmin näistä yhteiskunnallisista otetaan. On hämmentävää lukea kaikki Nyytäjän kokoama yhteiskunnasta samojen kansien välistä. Kyllähän asiat yksittäisinä ovat jo tuttuja, mutta silti.

Pelottelu ja ahdistuksen tuottaminen on tosiaan joka päiväistä. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeinen maailma on markkinataloudellisine suurorganisaatioineen ottanut niskalenkin yhteiskunnasta.

Jos ajatellaan wallersteinilaisittain, että kommunistiset valtiot olivat (monopoli)kapitalistisia suurorganisaatioita, niin Nyytäjän kirja nostattaa mieleen olisiko nyt meneillään vastaava "kulakkien tuhoaminen luokkana" kuin 1920- ja 30-lukujen Neuvostoliitossa.

Suurorganisaatiot, tällä kertaa kansainväliset suuryritykset, pyrkivät "luokkien" poistamiseen. Kokoomuksen presidenttiehdokas on "työväen presidentti", Nicholas Sarkozy on ranskalaisuuden puolustaja "kulttuurien kriisissä" (jota käydään Pariisin lähiöissä).

Ne ryhmät, jotka eivät täytä uuden markkinatalouden ehtoja, sopeutetaan, uudelleenkoulutetaan, -organisoidaan, tempputyöllistetään jne. Hyväksyttyjen jäsenten täytyy koko ajan "valmentautua", jotta pysyisivät menestyksessään kiinni.

Olisiko niin, että nykyiset suuryritykset ovat toistamassa samat virheet kuin "kommunistiset" edeltäjänsä jo aikoja sitten? Toivottavasti kuitenkaan ei.

Kuka sitten on nykyajan kulakki, yhteiskuntaan sopeutumaton? Kuka tahansa. Kulakiksi määrittyminen on täysin sattumanvaraista.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset