torstai 16. elokuuta 2007

Kääk! Pikselöintiä



Vuosi sitten oli mahdollista tilata Carl Barksin kootut. Kirjasarja on mittava, 30-osainen, mielestäni tieteellisen, kriittisen edition ehdot täyttävä Carl Barksin tekemien sarjakuvien kokoelma, suomeksi. Kaikkiaan yli kolme tuhatta suomalaista tilasi sarjan.

Vastaava teossarja on julkaistu Pohjoismaissa ja Saksassa. Ankkalinnan pamauksessa, Suomen ankistien jäsenlehdessä, kirjoitettiin noissa maissa kirjasarjaa kritisoidun uudesta värityksestä ja painojäljen pikselöitymisestä. Samaa kritiikkiä on saanut suomalainen laitos. Kuudennen kirjan ilmestyttyä kritiikkiä tuli niin paljon, että kustantaja päätti painattaa kaksi osaa uusiksi.

Carl Barks teki suurimman osan sarjakuvatuotannostaan vuosina 1942-1966. Teosten alkuperäiset piirrokset ja painofilmit ovat pääosin hävitetty sitä mukaa kuin sarjakuvat oli saatu julkaistua. Tuolloin ei niiden myöhempää arvoa osattu aavistaa. Koottuja varten aineisto onkin kasattu pääasiassa julkaistuista lehdistä.

Klassiset sarjakuvapiirtäjät tunnetaan viivastaan. Sahalaitainen musta alue ei ole viiva.

Jossakin vaiheessa digitoitu aineisto on tallennettu liian matalalla resoluutiolla. Se ei ole kirjapainon vika, vaan painoon toimitetun aineiston tuottajan. Tekniikka on nykyisin toista kuin 1950-luvulla.

Olisin selvinnyt reunaltaan hieman röpelöisten viivojen kanssa, lukunautintoa ne eivät häirinneet. Posti toi kuitenkin tännekin toiset painokset osista II ja XII.

Nimenomaan toiset, korjatut painokset.

Varmaankin joku pahoittaa mielensä tästäkin: ensimmäinen painos kun yleensä on se arvostetuin. Toisaalta, tässä on sellainen kirjahistoriallinen nippelitieto, joka kuuluu jokaisen itseänsä arvostavan antikvariaatin pitäjän tulevaan tietovarastoon.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset