sunnuntai 19. elokuuta 2007

Keskeneräisyys

Oulun Toppilansaaren asukasyhdistys on vedonnut, että alueella oleva Finnsementti Oy:n sementtiasema suojeltaisiin. Sementtiasema on syntynyt vaiheittain 1960–luvulta alkaen ja on ajalleen tyypillista teollisuusrakentamista. Maisemallisesti erityisesti aseman kuljetin korostaa alueella olevaa satamaa ja sen muuttumista asuinalueeksi. Voimassa olevassa asemakaavassa teollisuusrakennusten tilalle on suunniteltu kaksi kahdeksankerroksista tornitaloa, sementtisiilon korvaavia 'asumissiiloja'.

Kaupunkikuva kieltämättä menettää jotakin, jos sementtisiilo ja kuljetin puretaan pois. Mutta sementtiaseman rakennussuojelukaan ei ole oikea ratkaisu.

Keskeistä sementtiasemassa on, että se muistuttaa alueen rakentumisen olevan kesken. Teollisuusrakennukset asuntoalueella antavat mielikuvitukselle tilaa lentää: mitähän tuohon tilalle tulee, mitä minä toivoisin tuolle paikalle seuraavaksi tulevan?

Jos rakennukset puretaan, poistuu mielikuvitukselta tila. Jos rakennukset suojellaan, myös silloin mielikuvitukselta poistuu tila.

Nauttikaamme siis vallitsevasta mielikuvituksen lennon mahdollistavasta välitilasta niin kauan kuin se on mahdollista.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset